Teqnion - nisch förvärvaren med fokus på överlevnad

Jag har på Fintwit stött på flera olika placerare som talat om ett bolag som heter Teqnion. Jag kände inte igen bolaget från förr, så gjorde lite research på vad det handlade om. Jag tänkte dela med mig vad jag hittat. Disclaimer, jag blev såpas imponerad att jag köpte en del aktier i bolaget.

Teqnion är en mindre svensk serieförvärvare som grundats år 2006. År 2019 noterades bolaget på First North Stockholm och bolaget karraktäriseras av en annorlunda (kanske även unik?) ledningsstil. Deras börsliv har startat relativt positivt med en utveckling på +387%, då aktien senast handlats till 184,4 SEK.

Enligt Teqnion själva är de ett industribolag som är specialiserade på att förvärva stabila nischbolag med bra kassaflöde. Målsättningen för bolaget är att äga och utveckla de förvärvda bolagen på en tidshorisont på förevigt. Teqnion stöder dotterbolagens utveckling, men är en mycket decentraliserad organisation. De förvärvda bolagen jobbar inom flera branscher och på så sätt är Teqnion relativt konjunktur vänligt. Teqnion fokusera på lönsamhet och långsiktiga affärsrelationer.

Företagets finansiella mål är:
-nettoskuld/EBITDA < 2,5
-EBITA-marginal > 9%
→ Dubbla värdet per aktie vart femte år

Omsättning för år 2022 blev 1324,8 miljoner SEK, med en nettomarginal på 8,3%. ROCE 23,4% och ROE 27,5%. Under året förvärvdes 4 nya bolag. Enligt morningstar har bolaget skapat en ROIC på 19,5% (TTM). EPS, eller värde per aktie har det lyckats öka med 13,5% årligen i medeltal på 3 år, medan omsättning ökat 25,7% under jämförbar period p.a.

Intressant detalj i företaget är att deras mindset påminner mycket Buffett. De förvärvar bolag med låga värderingar och fokuserar på att äga på långsikt. Fokus ligger också på att inte ta risker med tillgångar de inte har råd att förlora. Med andra försöker de bygga något defensivt som tål även sämre tider.

Teqnion har dragit inspiration av andra Svenska serieförvärvare. De gillar mycket bolag som är enkla att förstå och försöker hålla “Simplicity” som en trend.
För tillfället äger de bolag i Sverige, England och Irland. Då de köper bolag, vill de köpa för ett pris som möjliggör att Teqnion får sin investering tillbaka i fem år.
Bland största ägarna finns Woodlock house capital, som är kännt av Chris Mayer, skribenten av boken 100 baggers. Länkat finns hans rapport från en resa till Stockholm och Teqnion: https://www.woodlockhousefamilycapital.com/post/notes-from-stockholm

På basen av förra årets resultat prissäts Teqnion med ett P/E 27, räknat med årets 2022 resultat.

Här är deras senaste qapital market hour.

Har någon annan stött på bolaget? Hur ser ni deras framtid? Ett såpas litet team har ju inte möjlighet att göra förvärv i takt med de stora. Dessutom kan man ju poängtera att Teqnions framtid verkar vara beroende av “key personnel”. Ser ni andra risker?
Om inget annat lönar det sig att ta ett koll på deras rapporter, påminner om inget jag tidigare sett…de verkar ha en bra team anda.

9 gillningar

Hej och välkommen till forumet!! Så kul att du tittat på Teqnion! Jag har själv bolaget på min “long list” över vilka bolag man borde bekanta sig närmare med!

Gillar “entrepreneurandan” i det hela, men tänker på samma sätt som du: personriskerna rätt stora. Samtidigt är det personliga även ngt som lockar… (har följt på instagram o gillar “hands-on” approachen mkt!

Måste återkomma till detta :)!

2 gillningar

Hej @Isa_Hudd , jätte trevligt att höra att Teqnion har kommit med på din long-list!
Det där med personligheten i bolaget, är ju som du skriver, ett “double edged sword”. En stor fördel som kan förorsaka även stora problem. Men den risken får man sitta med om man vill vara med i bolaget.

På tal om personlighet, Teqnion publicerade nyligen årsredovisningen för år 2022. Här var en del intressanta saker.

Det blev ett nytt rekordår. Diversifieringen
gör oss stryktåliga tillsammans med en kultur där vi agerar fort där det
behövs. Våra dotterbolag ska alltid vara lönsamma med strategin är att
de ska vara ännu bättre om ett decennium.

I intervjun av Telteks VD kommer Teqnions anda ganska bra fram

Vi hade funderat på att sälja en tid och när Daniel ringde mig så lät det nästan lite för bra för
att vara sant. När Johan och Daniel besökte oss första gången i T
-shirt och kortbyxor, så blev
vi ännu mer misstänksamma. Så här uppför sig väl inte seriösa börsbolagsägare. Vad fel vi
hade. Både Johan och Daniel är genuint äkta människor som står för vad de säger. Det gäller
för övrig alla på Teqnion. Vi är oerhört glada att vi sålde till just Teqnion.

Och I intervjun av Reward Caterings VD:

Why did you want to sell and why did you choose Teqnion? I believe the biggest factor was trust, it is always how we have ran our business, we
have used many suppliers and clients over the years and we only have kept working with the ones we truly trust. We felt this trust and connection with Daniel and Johan.

En intressant detalj av mindset för kapital allokering i bolaget:

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2022 med bedömningen att Teqnion kan skapa överavkastning med kassan.

Så länge det går bra, tror jag att denna unika stilen får mycket berömm, men om det skulle börja gå sämre, då tror jag att någon skulle anse att det är inte ok att göra kundbesök i t-skjortor. Vi får hoppas att det fortsätter gå bra för detta intressanta bolag :grinning:.

3 gillningar

Jo, har förstått att det är precis detta som är en klassiker (stilen alltså) gällande dessa killar :smiley:… Samtidigt: man skall inte vara någon annan än sig själv… Och why change a winning concept…

Har ej hunnit ta min rejäla titt ännu, men kommer i håg att det fanns allt från småelektronik till irländsk glassbuss (eller var det ngt annat: rullande restaurangvagn?) bland portföljbolagen.

1 gillning

Hej @Lillen :slight_smile: , under veckoslutet har Teqnion malt på i bakhuvudet en hel del.

Först några allmänna tankar:

  1. First things first:) :rofl:
    “Den irländska glassbussen” :rofl: jag hade vaga minnen av i mitt tidigare inlägg var inte allt för långt i från sanningen:


    Det var dotterbolaget https://www.rewardcatering.com/ som jag syftade på i min lustiga beskrivning (som var rätt nära sanningen ialla fall…, eller hur ;).

  2. Som kommunikatör kan jag inte säga annat än att bolagets kommunikation är sanslöst bra och precis i linje med den bild de i övrigt förmedlar angående sig själva. Världen behöver fler finansiella rapporter av denna kaliber! I love it! Tydligt klarspråk utan krusiduller med en rejäl dos humor. Kan förstå att det inte går hem hos alla, men är definitivt ett fungerande koncept. Gillar ex. framställningen av de finansiella målen, bilden ett utdrag ur årsredovisningen 2022.


Hela årsredoviningen kan laddas ner här:

  1. Som vi redan delvis konstaterade ovan är det lätt att bli förtjust i bolaget, teamet o framför allt frontfigurerna vd Johan Steene och “förvärvsgeneralen” Daniel Zhang. De verkar även leva som de lär (men det vet man ju ej innan man upplever det på riktigt): man har kontaktannonser riktade till företag “vill ni bli en del av vår familj” och man talar om teamet i både moder- och dotterbolaget i termer som “har varit teqniån sean år XX…” Bilden känns äkta och inte alls konstlad.

Att förebilderna är Buffet och Munger framgår tydligt: även dessa herrar har alltid förmedlat en tydlig personlig bild av sig själva, samt framhålligt " det eviga ägandet" + långa relationer till allt de förvärvat/ tagit sig an.

Allt det som räknats upp ovan må te sig irrelevant för alla som inte alls är bekanta med bolaget, men iom att både @Lillen och jag fäst såpass mycket uppmärksamhet vid det, är det definitivt en viktig del av bolagets kärnidentitet o därav viktigt att konstatera innan man ens tar sig en närmare titt på verksamheten som sådan. Köper du Teqnion, köper du definitivt även Steene och Zhang. Allt annat är en underdrift.

Återkommer, måste göra lite jobb emellan :slight_smile:

Lite intressanta länkar: videopresentation över helåret 2022:
TEQ Q4 2022 Q&A - Live - YouTube

Intervju i aquirers.com (från 05/2022, men tidlös och mer övergripande, därav läsavärd):
Johan Steene & Daniel Zhang Interview - the Teqnion Family (acquirers.com)

Samt: presentation av bolaget på “seriefärvärvardagar” på Redeye 05/2022
Teqnion: Johan Steene CEO presents at Redeye Theme: Serial Acquirers 2022

Ja just det! :joy: Det var faktiskt en av de första sakerna jag iaktog när jag började kolla in på Teqnion. Tänkte för den stunden att det kan inte vara seriöst att de
har köpt en korvbil. Hur gör man pengar på att sälja korv?! Men tanken bakom bussinesen började nog öppna sig så småningom efter att man läste vidare och märkte att korv var nog inte centralt för business modellen i Rewardcatering :sweat_smile:

Absolut! De har en helt unik stil (på ett bra sätt), mindsetten påminner ju lite om ett finskt börsbolag, som börjat med Inde…
Jag har lite funderat att har jag gått i en fälla, för man blir jätte lätt förälskad i sådana unika bolag som är super down to earth. Man får vara liksom lite försiktig med sådant.

Jes, detta är superviktigt att inse! Och här kommer vi redan in på nästa risk. Då det är i nuläget bara en person som ansvarar för förvärven, finns det inte mycket möjlighet att skala upp förvärvsprocessen utan att anställa mera folk. Det innebär igen en rekryteringsrisk. I större bolag kan du ännu leva med risken att rekrytera lite fel ibland, men i ett såpas litet bolag kan konsekvenserna bli allvarliga. Den som blir den ny anställda måste passa jätte bra in i bolagets kultur och hen måste även dela med sig förvärvs mindsetten. Det krävs ganska mycket.

3 gillningar

Japp, håller med allt du skriver!
Det är lätt att bli förälskad i stilen och utförandet :)! Det är därför vi måste gräva djupare än så. Disclaimer: äger inte bolaget, men det har som sagt, länge funnits på min “long list” över att kolla in närmare.

Det jag gillar hittills är (nu lägger vi personerna och den förföriska “Teqnion -andan” åt sidan.

  • Verksamhet sedan 2006: dvs man har även erfarenhet av att operara i en miljö med högre räntor sedan tidigare. Inte ett s.k. “gratis pengar” fenomen bolag.
  • Fokus på kassaflöden i alla bolag + verksamheten som helhet. Kassaflöde är king, i synnerhet om man skall ägna sig åt M&A’s, vilket ju är hela huvudpoängen
  • Fokus på niché grejer (även om vi båda uppmärksammade korvkiosken, så är det verkligen allt annat än massproduktion)
  • Ägarstrukturen: gillar att de inblandade själva har “skin in the game” + Spiltan (PH Börjesson) återfinns. Den du lyfte upp hade jag inte ens tänkt på: kul!
  • Diversiteten och därigenom riskspridningen: även om det helt klart finns en röd tråd bland dotterbolagen (man investerar i det man kan) , så verkar de i såpass skilda branscher och drivs av såpass olika faktorer (i avseendet "marknadens drivkrafter som påverkar bolaget positivt) att helheten på ett positivt sätt ett “diversifierat lapptäcke” med mkt olika typer av risk.
  • Gillar entreprenörandan: att man letar efter den i dotterbolagen, samt:
  • att man gör sina förvärv kontant, dvs inte med aktieandelar i Teqnion. Detta kan man ha olika åsikt om, men om devisen är att “hålla det enkelt” (som man hela tiden kommunicerar o återkommer till i alla avseenden), är detta, i mitt tycke, the way to go.
  • Gillar de finansiella målen och i synnerhet att man motiverar nettoskuldsättningen med att den rapporteras i linje med vad bankens önskningar är. It makes sense.

Detta vad jag gillar. På en övergripande nivå. Återkommer ännu med vad jag inte gillar + frågetecken som vore kul att räta ut. :)! Yeey så kul det är att fundera på bolag :star_struck:!

2 gillningar

Det här var en sak som lyftes fram som en fråga i… CMD tror jag? Iallafall var det en fråga om det är klokt att inte ge ägodelar i Teqnion till förvärvda bolagens ägaren. Hur skall då Teqnion se till att ägarna som blir kvar ofta i bolaget hålls motiverade och fortsätter prestera.
Svaret var som du sa att de vill hålla det simpelt. Var och en kan ju även köpa Teqnion på börsen. Överlag tycker jag att det är bra att fundera, att om gamla ägarna inte är intresserade att köpa sig in i Teqnion, varför skall de få aktier då i såfall? Finns många motiveringar, men om vi speglar det till Buffett igen, så skulle det ha blivit jätte dyrt för Berkshire att göra M&A med egna aktier. Dessutom hade Teqnion någon form av extra pris de betalar, om dotterbolaget når ett visst resultat. Så motivationen finns dels kvar.

Håller helt med om dina positiva iaktagelser. Det är faktiskt ganska lugnande att bolaget har sett en hel del olika marknadssituationer under sin historia. I allafall i teorin borde de vara förberedda på att “gratis pengar” finns inte till förevigt. Och tycker att Steene diskuterade om detta i någon av de senaste kvartalsrapporterna. Så de verkar vara förberedda.

Negativa sidorna, som jag antecknade när jag kollade på bolaget:

  • Största risken i mitt tycke är personalcentreringen, vilket vi ju redan behandlade

  • Betala för saftiga priser, det har fokus på att ha en nogrann valuationsprocess, men det finns risken att de hittar något häftigt som de betalar för mycket för.

  • Internationalisering. De har nu två förvärv i Stor-Britannien, vi har än så länge en mycket kort track-record gällande utländska förvärv.

  • Göra helt enkelt dåliga förvärv. Ifall valuationerna skulle igen stiga, finns det en press att Teqnion måste förvärva bolag. Då kanske skulle kvaliteten på förvärvda bolagen kunna sjunka.

  • Lyckas de skala upp verksamheten. Mycket risker i att göra allt samma i en större skala.

Kommer du på flera saker? :grinning:

3 gillningar

Hej igen, plöjde igenom årsredovisningen för 2022 mkt raskt. Klippte in en femårsöversikt. Trevligt med perspektiv på utvecklingen.

Sen till riskerna: Håller med om allt du skriver @Lillen , med betoning på de uppenbara personriskerna! Om endera vd:n el förvärsgeneralen skulle bli indisponibla av en eller annan orsak blir helheten knepig.

Internationaliseringen: delvis även en fördel att få marknadsspridning, men även valutaspridning i helheten, men även här: förutom de uppebara riskerna, än en gång anknytet till personerna:

  • hur skall dessa personer hinna med allt? Förutom att fortsätta förvärva (både innanför och nu då utanför landsgränserna), även med att stötta alla företag?

Ett ämne som hör i hop med skalbarheten… , som du redan nämnde. Förutom att förvärva i samma takt: hur driva dotterbolagen framåt, i synnerhet om vid särskilda kriser, eller om det ex flera dotterbolag kräver nyrekrytering av nyckelpersoner samtidigt. Kommer det att finnas tillräckligt med resurser, att stötta/utveckla dotterbolagen: både finansiellt och personalmässigt?

Nu när jag tog tag i bolaget igen kommer jag även ihåg varför jag senast beslöt att åtm tillfälligt säga nej till köp vid min första anblick: exponeringen till bygg. I sammanhanget 10% av omsättningen (sagt av Zhang på en av intervjuerna, har glömt vilken), så inte så stor del, men ngt att titta närmare på. Personligen gillar jag inte byggsektorn. Överlag håller jag mig borta från branschen iom cykliskheten, osäkerheten + dåliga egna erfarenheter. Det behövs en rejäl moat för att plocka in allt som är direktrelaterat till, i synnerhet husbyggande (som det är frågan om i detta fall). Samtidigt : i detta fall enbart en liten del av helheten, men ialla fall.

I takt med fler förvärv minskar ju bolagets helhetsexponering till sektorn, så detta kan för egen del vara en förmildrande omständighet över tid.

Risklistor kan göras oändliga och man kan mala på i all evighet… Men iom rådande världsläge funderar jag lite över rådande komponentsbrist o hur det påverkat.

En sak jag gärna (iom tyngdpunkt på tillverkande) skulle ha bättre info om orderingången, både i helhet o per bolag. Iom att såpass nischade industrier (gillar det absolut, iom med vallgraven det bygger), men kan vara svårt att avgöra vilka direkta drivkrafter som ligger bakom.

Iom att bolagets verksamhet är ytterst Sverigebetonad finns det en klar valutarisk. En svag krona boostar delvis export, men insatsvaror handlas ändå i andra valutor. Internationaliseringen (som dock innebär andra risker) kan således bidra med positiva grejer ur denna synvinkel.

Konjunkturen och kunderna: hur mår bolagets kunder? Har man samlat på sig varulager, eller har allt gått åt (detta kan man iofs titta närmare på). Iom att försäljningen utsgörs av såpass nischade produkter o tjänster, gäller detta även kunderna: hur stora kundrisker finns det?

Sedan till hårklyveri:

  • Utdrag ur årsredovisningen: Försäljningen har ökat med 44% (55) varav
    organiskt tillväxt är 20% (12). Coronapandemins påverkan på verksamheterna avtog gradvis under året.

Funderar lite på försäljningsökningen: trevligt med organisk ökning! (4 förvärv gjorda under året), men vore intressant att veta 1) vilka bolag som står för vad (kan vara att jag läste slarvigt, men iaf ingen tydlig uppspjälkning redovisad. Man kan ju ge sig in o gräva ytterligare, men mer om det vid annat tillfälle. DVS: finns det några som drar de andra med sig, medan andra åker snålskjuts? (Helt klart att bygg lider under rådande marknadsomständighter, men finns det andra bolag?)

Funderade även på hur mkt av detta som består av volymhöjning o vad som drivits av prisökningar (inflationen).

Inser att jag grävt en negativ grop, men börjar man peta, så är det lätt hänt :). Fortsatt intressant bolag! Har ej strukit från “långlistan” :).

Vore kul att höra mer input :)!

2 gillningar

Intressant detalj ännu, på tal om ägarskap: största ägaren tydligen denna:
https://vixar.se/#start

1 gillning

Det här var en mycket bra poäng! Jag hade faktiskt inte tänkt på saken från denna aspekt. Jag har svårt att tro att de kan förvärva i denna takt utan att rekrytera till personal som kan stöda bolagen.

Gillar inte heller sektorn, men så länge som det är en mindre del av portföljen är jag ok med saken. Inom byggsektorn borde det även finnas intressant och billiga potentiala bolag. Men definitivt en sak att beakta, dock det går att balansera om andra innehaven är mindre cykliska.


Detta var faktiskt också en sak jag noterade i Q4. Orderstocken ökade in längre lika kraftigt som under Q1-Q3. Ledningen kommenterade att detta just på grund på grund av minskning i husprojekt.

Jag har inte heller hittat än en breakdown av hur de olika dotterbolagen presterar.

3 gillningar

Hittade denna på twitter: öppet twitterkonto, så därför tar jag mig friheten att klippa in.


Han hade hittat data här:

Tweeten var över ett halvår gammal, men satte ändå en fråga om han fått svar på sin fråga.

Känner inte till Valu8, men det måste man ju kolla vid tillfälle.

1 gillning

@Lillen : åtminstone kan vi etablera att ledningen verkar ha humor :partying_face: :shorts:

2 gillningar

Teqnion susade ner -12% idag, på grund av Affärsvärldens artikel gällande bolaget. Enligt Affärsvärlden finns det mera downside en upside i caset.
Daniel delade med sig en översatt transcript av artikeln, tycker den gav bra insight till vad företaget gör. Dessutom lyftes där även väl fram kritiska synvinklar om bl.a brister i segment rapportering.

4 gillningar

En deep-dive på Teqnion. Skribenten är bull på långsikt, men lyfter fram vissa risker. Skribenten lyfter även fram ett estimat på hur omsättning är fördelad mellan dotterbolagen.

Jag har ofta funderat att hur liksom fungerar serial acquirer dynamiken. Kassaflöden återinvesteras och nya bolag köpes, vilket ger till kassaflöde och det igen återinvesteras… det här låter liksom jätte simpelt, vilket betyder att borde inte alla som har lite extra kapital starta en serieförvärvare och bli rik på det? Hur är du bättre än de andra?

To summarise, I do believe Teqnion has an M&A edge due to size, type of acquisition targets and deal-making approach.

Jag har även funderat på om det är en nytta att bolaget är så diversifierat, eller skulle de ha en tävlingsförmåga om de specialiserat sig inom en nisch? Risken är ju utspridd i denna modell, men kan Teqnion ha tävlingsförmågor i så många olika branscher.

På tal om skalbarheten, vilket vi funderade tidigare:

HQ costs are in general quite scalable and during a conference call management stated that they could double in size before they would require additional support.

Skribenten lyfter väl fram problematiken inom branschen och svarar på min fundering. Många serieförvärvare blir för snåla. De lyfter för mycket skuld och betalar för högt pris av bolag, vilket leder till problem.

Tillägsinformation gällande Vixar Ab

Another significant shareholder is the chairman of Teqnion’s board Per Berggren (who owns 50% of Vixar AB), who has supported Steene since 2008.

4 gillningar

Funderade på M&A:s som fenomen o kom att tänka på @petri.gostowski s presentation på temat.

Mergers and Acquisitions as Part of Strategy | December 14, 2022 (inderes.se)

Här nämnde han en punkt om att “det administrativa ökar”, fastän det är själva “businessen” man är intresserad av vid förvärv av andra bolag, vilket var ngt som vi båda lyfte upp bland riskerna. (I klartext: hur räcker tiden till att sköta befintligt+ söka nya förvärvsobjekt, då bolagen ökar i antal, i synnerhet i svårare tider om ngt särskilt bolag behöver mer uppmärksamhet osv…

2 gillningar

Gällande diversifieringen ännu… Håller med det du skriver. Gissar att det även här finns flera sidor av myntetn.

Synergierna blir ju fler om det är mer nischat, men bolaget verkar ha diversifiering som strategiskt fokus o val, åtm i all den kommunikation vi plöjt genom hittills… Då bolagen blir fler kan detta vara ngt som verkligen ökar utmaningarna… (i det administrativa arbetet framför allt.

Både intern och extern admin + krav ökar konstant, oavsett bransch… bara en sådan sak som att hålla reda på juridiken inom ett visst område/ bransch kan ju skapa flera årsverken…(som exempel).

2 gillningar

Delårsrapport i morgon, torsdag :)!

2 gillningar

Q1/2023 publicerad!

Det är fortsatt trubbel i vissa branscher medan vi växer strålande i andra. En diversifierad bolagsgrupp med
självständiga bolag med högt teknikinnehåll och kunnande generar stabil tillväxt. Kvartalets omsättning är
upp 15% mot 2022, varav 7% organiskt vilket torde vara inflation, EBITA är ca 16% bättre och vinst per aktie
ca 7% upp. Vårt grundkoncept fungerar men vi vill alltid bli bättre. Så framåt

1 gillning