Portfölj updates - Hur ser din portfölj ut?

Vad har du i din portfölj? - Visa, klistra in tabell kakor och motivera varför du just valt bolagen i din portfölj.

Jag måste säga att speciellt på Inderes.fi är det mycket inspirerande att läsa hurudana portföljer folk sitter på. De bästa inläggen har goda motiveringar om varför bolagen finns i portföljen.

Nyttan av att reflektera är mångsidig. Det kan klargöra ens egna tankar att ibland lite skriva om bolagen. En annan sak är ju att det är roligt att kolla tillbaka på sina egna inlägg och se vad man skrivit om bolagen. Så det fungerar lite som en dagbok. Därför tycker jag att det finns en beställning för denna diskussion även på denna forum.

Jag kör igång.

Som placerare har jag haft många identitetskriser och ibland vet jag inte ännu heller vad jag vill. Jag gillar dividender, men vill helst äga bolag som har goda tillväxt möjligheter och chansen att återinvestera en del eller mycket kapital med hög avkastning i sin egen verksamhet. Så detta gör portföljen lite itu delad, för man kan sällan få båda i samma paket. En hög dividend brukar vara orsak av att ett bolag ser inte tillräckligt attraktiva återinvesteringsmöjligheter i sin egna business.

Portföljen 29.4.2023

Nordea 12% - Nordea har varit i min portfölj ända sedan 2020. Jag började köpa av aktierna lite innan och under korona krisen. Innan koronakrisen tänkte jag att det finns en god möjlighet för en förbättring i bankens verksamhet (jag förstod nog inte riskerna då), och sedan i korona krisen tänkte jag att, tja med ca. 5€ pris måste mycket gå dåligt. Jag har ibland köpt till för lite dyrare pris och senast nu efter Q1 resultatet. Nordea ger till mig cash flow och med denna direktavkastning tar det inte många år tills inverestingen betalat sig tillbaka. Sedan har man ju haft otrolig tur i hur bra banken effektiverats och att ROE idag är så högt som det är. Men det kunde jag inte förvänta då jag började köpa.

Tokmanni 11% - Har en liknande story som Nordea. Började köpa innan korona, köpte med alltför hög värdering under korona och nu ligger jag på ett medelpris vid 15€, som är lite onödigt högt. Tror att Tokmanni på långsikt är en stabil och ok placering, men skulle gärna köpa till med en lite lägre värdering för att trycka ner medelpriset. Blev lite girig under koronan. Främsta motivering för Tokmanni är direktavkastningen och höga avkastningen på eget kapital.

Marimekko 9% - Jag är en marknadsförare och måste bara beundra Marimekkos brand byggande. Helt otroligt. Har varit försiktigare i priset jag betalat för Marimekko och det har lönat sig. På kortsikt har bolaget svårt med konsumentbeteende och sjunkande köpkraft. Goda sidan är att deras portfölj är diversifierat, t.ex under koronan så växte inredningsprodukterna massor, medan kläder och väskor sålde sämre. Nu går det tvärtom.

Puuilo 7% - har performerat strålande i en svår marknad. Tror att bolaget har ett vinnande koncept i och med låga kostnader och att de kan snabbt få nya affärer lönsamma. Gillar ledningen. Hög ROE och god dividend. Tävlingen har ökat i och me Jula, men tror att Puuilo klarar sig väl. Till min skam har jag aldrig besökt en Puuilo, fast jag ägt bolaget ända sedan IPO

Noho Partners 7%-Beundrade deras verksamhet genom Covid och tänkte mig att om de klarar det hela skall jag placera. Och så blev det ju. Gillar ledningen och business modellen. Kvantiteten och fokus på de lönsammaste verksamheten ger en tävlingsfördel som annars verkar svår att nå inom denna bransch.

Kamux 6% - Svår situation, men tror det är ganska mycket illa i priset. Mitt nuvarande medelpris är lite väl högt på 7,70€, men vill inte ha för mycket av Kamux i min portfölj, för min teori att det kommer bättre tider i bilhandeln, kan vara fel? Kan ju även hända att Kamux i sig är problemet, inte industrin. Tror inte men man måste ta det i beaktan.

Admicom 4% - Svårt för tillfälle inom byggnadsindustrin, men tror att bolaget kommer klara sig bra då medvinden inom industrin kommer igång. Inderes plockade detta bolag i modellportföljen, jag hade en stark aning om detta, men började köpa lite för tidigt. Ligger vid ett medelpris på 52€.`

Revenio Group 4% - En av de tre bolag jag valde att hålla för +10 år i portföljen. Har ökat nu och om jag får mera möjligheter att sänka på medelpriset ordentligt så kommer jag säkert att använda chansen. Revenio är i mina ögon med de bästa bolagen på helsingfors börsen.

Terveystalo 4% - Ett bolag som haft det svårt, men priset reflekterar det. Trenden verkar svänga så småningom och bolaget har effektiverats en del. En ok dividend och liten årlig tillväxt ser bra ut i mina ögon. Stark brand. Bra tillväxt i Sverige. Tja det går framåt sakta tag…

Fondia 4% - Ett av mina favoritbolag för tillfället. Verkar som bra business, nya ledningen verkar ha god kontroll på businessen och kan svänga på skeppet. Mycket svår historia, som varit beroende av ledning och ägarna. Nu nya möjligheter. Q1 - 23 lite svagare än jag själv väntat.

Gofore 4% - Ett strålande bolag som man gärna äger. Dyrare än sektorn, men det finns en bra orsak till detta. Hög lönsamhet, bra tillväxt.

Oma Säästöpankki 4% - Den udda banken med låg direktavkastning men bra tillväxt. Det tog en lång tid för mig att förstå deras styrka, men genom att ge kunderna god service för ett högre pris kan de differentieras från de andra bankerna. Jag tror det finns tillräckligt många som är missnöjda med de andra bankerna med sämre kundservice, att OmaSp skall ha möjlighet att växa.

F-Secure 3% - Jag hade förväntat mig lite sämre resultat i Q1 -23, men vad jag inte väntade var företagsköpet. Köpte F-secure för hög kommande direktavkastning. Businessen verkade tråkig och ganska enkel att förutse. Tja, nu ändrades nog storyn helt. Bolaget tog rejäl skuld, som verkar enkelt för dem att hantera med hjälp av gott kassaflöde, men kommer de i framtiden också fortsätta med företagsköp? Blir detta ett dividendbolag?

Talenom 3% - Talenoms profil är lite suddigt för mig just nu. De vill växa och betala dividend. Samtidigt verkar det svårt att nå organisk tillväxt och bolaget köper hela tiden mindre bolag, men lyckligtvist med ok värdering. Var i ett skede färdig att ge upp med bolaget, men kanske det kräver bara tid att få igenom effektivering och egna system i de uppköpta bolagen? Hade önskat att sverige skulle ha blivit mera lönsamt innan de fortsatt sin expandering.

Capman 2% - Har varit ett problematiskt innehav, för har aldrig riktigt vela betala marknadspriset av bolaget. Gick in under 2€ och har enda sedan dess väntat på ett passligt tillfälle att köpa mera. Hittills har bolaget klarat sig fint, men är lite skeptisk om resultatet hålls på lika hög nivå nu när trenden ger inte
mera medvind. Få se…

Wärtsilä 2% - är intresserad att följa med hur verksamheten framskrider och vilka gröna lösningar de kan komma med. En orsak varför jag valde Wärtsilä var på grund av att Investor är storägare i bolaget och Wärtsilä har haft det lite svårt…turnaround på väg?

Efecte 2% - Efecte är liksom ett jätte tråkigt Saas bolag. Känns som inget händer, men ändå kommer de med stabilt tuffa Saas tillväxt siffror kvartal efter kvartal. Skulle vela skaffa åt mig mera Efecte, men vet inte riktigt hur mycket man vågar betala av bolaget.

Sitowise 1% -följer med hur det går för bolaget. Tycker att värderingen är låg. Svårt för hela branschen, men skulle kunna tro att detta är ett bra bolag på långsikt? Vet inte. De har också en liten del Saas lösningar, vilket ger en intressant twist på caset.

Svenska portföljen
Jag började för några månader sedan köpa mig in i svenska bolag. En orsak var att sprida ut på risken, valutan och på grund av att det finns mycket intressanta bolag just i Sverige. Jag har liksom tänkt som så att jag köper inte typiska bolag, utan köper investeringbolag och serieförvärvare. Placerade summorna i Svenska portföljen är än småa, men jag ser framemot att skala upp positionerna i Investor, Svolder och högst antagligen Lifco.

Svolder 23% - Väntar ännu på Q1 resultatet, VD byte ger lite spänning.I mitt tycke ett gott sätt att få en bred diversifiering av svenska småbolag,

Latour 23% - Jag har följt med Assa Abloy noggrant en tid, men bestämde mig att köpa Latour i stället, som är ägare i Assa Abloy. Blev förtjust i Latours portfölj, samt deras sätt att skapa värde långsiktigt.

Lifco 20% - Ett kvalitebolag, med lite hög värdering. Vill följa med närmare och vänta på möjligheter att köpa mera. Fint bolag med bra track record!

Investor 19% - En klassiker som jag vill äga mera av. Under Q1 rapporterade största delen av bolagen i Investors portfölj helt kanon resultat.

Teqnion 15% - En förtjusande liten serieförvärvare. Det är liksom roligt att följa med deras story, men värderingen är hög.

Planen är att sakta men säkert skala upp på case som verkar lovande. Jag försöker äga långsiktigt, fast ibland såsar jag till det och agerar kortsiktigt. Där har jag att förbättra.

Hur är det med er andra? :grinning:

7 gillningar

ÅÅÅ vilket härligt inlägg @lillen!! Tack!! Personligen får jag lite samma känsla som om ngn vill komma hem till mig och gå igenom mina köksskåp… “Shit-jag borde städa först” liksom… :rofl: :rofl:

Men detta borde man definitivt göra! Dvs rejäl genomgång av innehållet och - om det krävs: städning och rensning :slight_smile:
Hänger även superbt ihop med tråden - 3 bolag- tio år och adet som du, eller ngn annan fiffigt skrev: dessa borde hänga i hop. Speglar det man tror på verkligen innehållet i portföljen… Jag är den första att erkänna att jag borde skärpa mig på det området…

Vissa av er tangerade redan ämnet i den andra kedjan, men vem är med :star_struck:? @utdespresso @Johannes_Sippola @Dividendseglaren @sten @fredde @börsen @TJT ?? Har ni bättre städade köksskåp än jag?

Kanske vi får med någon analytiker också :wink: ? Berätta era portföljer, eller om ngt innehav: @anton.damsten @Antti_Luiro :slight_smile: !! Say Yes!

4 gillningar

Att städa upp i aktieportföljen är säkert vettigt för de flesta, men för mig passar det inte. Jag missade tåget för länge sedan och nu tycker jag det är för sent. Naturligtvis är jag klart medveten om riskerna med en sneddriven portfölj, men jag tycker kostnaderna att göra betydande ändringar är för stora. Jag sköter istället min diversifering på annat sätt t.ex genom att köpa fonder som komplement.

Det är förstås intressant att titta på andras portföljupplägg, men mest som underhållning. Att bara se portföljens innehåll utan att veta placeringsstrategi, framtidsplaner, anskaffningspriser, skatteplanering etc. ger en fel bild. Det är ungefär lika irrelevant som att få veta innehållet i en placeringsfond för ett år sedan.

I mitt fall ger aktieportföljinnehållet knappast några placeringstips. Orsaken är främst att mina anskaffningspriserna inte är i relation till dagens värderingar. För mig har och är portföljen fortfarande en mycket bra placering, men knappast för läsarna. Min portfölj är bra att äga, men inte så lämplig att skaffa sig nu, åtminstone inte med samma fördelning. Jag brukar därför inte vilja visa upp mina placeringar utan en lång utredning om hur den utvecklats över tid, men gör nu ett undantag. Dessutom är min aktieportfölj minst sagt tråkig, vilket beror på att den till stor del byggts upp i ett annat tidevarv. ”Boring is beautiful”.

Normalt tänker jag inte heller i termer av placeringsportföljer utan snarare i andelar av nettoförmögenheten. Om vi här nu talar enbart om de finansiella börsplaceringarna så utgör aktierna hälften, aktiefonderna ca 40% och ränteplaceringarna ca 10% av den. Kontanter har jag nästan aldrig, eftersom jag tycker att pengar ska vara placerade så gott som alltid. Säljer i princip bara när jag behöver pengar.

De tio största innehaven bland aktierna:

Neste 19 % (av aktierna)
Neste är ett av Finlands framgångsrikaste företag de senaste tio åren. Som jag redan tidigare skrev i ”3 aktier för 10 år framåt”-tråden: ”Framtiden för de kommande tio åren ser också jättebra ut. Neste börjar äntligen få ut stora volymer av ekodieseln och ekologiskt flygbränsle för att inte hela tiden behöva tack nej till affärer. Konkurrenterna har ännu en lång väg att ta ifatt Neste. På några års sikt kommer Neste dock att kunna fördubbla sin kapacitet av ekoprodukter. Även med något minskade marginaler kommer vinsterna att växa rejält. Jag tycker mig inte se att denna vinstökning ännu finns med i aktiekursen.” Risker finns i Neste, men jag kan inte hitta någon bra orsak att sälja mina Neste aktier just nu. Om inte portföljen redan varit så snedvriden från tidigare, kunde jag tänka mig köpa mer på lång sikt.

UPM 12 %
Bästa skogsbolaget på aktiemarknaden, men förstås inte nödvändigtvis den bästa aktieplaceringen. UPM har lyckats ta en nedsmutsande skogsindustri till att utveckla miljövänlig, kolbindande och plastersättande lösningar. Satsningarna i Paso de los Toros , Leuna och möjligen även i Rotterdam ger stor potential för framtiden. Ser ingen orsak att sälja på länge, eftersom UPM är så starkt positionerad inför framtiden. Stöter UPM på ordentliga konjunkturnedgångar, så kan jag tvärtom tänka mig att börja återinvestera dividenden.

Kesko 10 %
Livsmedel och byggnadsmaterial är väl en säker och defensiv investering utan större potential. Kesko har en ekonomi i skick och en professionell företagsstyrning. Kan Kesko fortsätta hålla denna kvalitetsnivå på livsmedelssidan, trenden på byggnadssidan fortsätta gå över till yrkesbyggare och samarbetspartnern VW får ordentlig fart på elbilsproduktionen. så blir det bra. Går vi in i en recession så påverkar det Kesko, men det klarar företaget bättre än de flesta andra tack vare sin stabila ekonomi. Den senaste veckan har aktiekursen kommit ner, så jag vill absolut inte sälja på dessa nivåer. Tvärtom börjar kurserna något intressera mig för att köpa mer.

Kemira 6 %
Bra dividender, men ändå är jag varken nöjd eller missnöjd med utvecklingen. Jag tycker att företaget har potential att göra bättre ifrån sig. Om företaget inte så småningom tar ett större skutt uppåt kan jag tänka mig att sälja, men inte just nu.

Nokia 5 %
Portföljens stora sorgebarn med besvikelser efter besvikelser. Såsom så många andra har jag trott på framtiden ledningen målat upp och blivit besviken varje gång. Själv är jag dock hyggligt på plus, vilket faktiskt få Nokia ägare är. Just nu tycker jag aktien är rejält undervärderad igen. Antagligen har jag fel här som vanligt.

Nordea 4 %
Jag sade länge att jag aldrig kommer att äga bankaktier, men en bra karl kan ändra sig. Med en stigande eller relativt hög räntenivå gör Nordea allt bättre ifrån sig. Aktien tycker jag har en stor potential på medellång sikt, men vet inte om jag vill äga banker i evighet. Kanske jag säljer om räntenivån går ner mot noll igen.

Metso Outotec 4 %
Inget intressant att kommentera. Den bara finns i portföljen utan någon egentlig orsak bara som balansering. Säljer på sikt, men inte i en lågkonjunktur.

Uponor 4 %
Uponor är ett bra komplement till Kemira, men visserligen en väldigt konjunkturkänslig aktie. Hade varit ett bra köp för en tid sedan, men anbudet från Belgien ändrade läget. Kan tänka mig att sälja för rätt pris, men 25 euro är tydligen inte det för mig och Oras. Väntar på ett ännu bättre bud.

Konecranes 4 %
En av mina favoritaktier, om man nu får ha sådana. Bra produkter och god förplägnad på bolagsstämmorna. Köper gärna mera om den går att få till ett hyggligt pris.

Sampo 3 %
Tråkig business, som blir ännu tråkigare när bolaget helt koncentrerar sig på försäkringar. Finns det något säkrare att placera i?

Resten eller ca 35 % av aktieportföljen är fördelad bland ca 40 andra nordiska aktier. En hel del tillväxtaktier finns också där, även om ingen tror det efter att ha läst så här långt.

Så ser min aktieportfölj ut idag. Jag hoppas verkligen ingen blint tar mall av denna. Det är en väldigt bra portfölj att äga, men själv skulle jag knappast köpa in en sådan här. Aktierna är det inget större fel på, men fördelningen och några av aktievalen måste kritiseras. Varför ser då min portfölj ut så här och varför städar jag inte?

Min placeringsfilosofi är ”Köper sällan, säljer aldrig!”. Jag försöker köpa billigt och låta bli att sälja det som går bra. Minst tio år ska vinnare ägas. I min portfölj är alla ovannämnda stora innehav på plus. Nokia är sämst med endast +20% och Neste bäst med +1100 %. Dividenderna är inte medräknade och i många av fallen har jag sålt en liten del för att ta hem grundinvesteringsbeloppet. Jag har så att säga inga egna pengar längre i blöt i dessa företag. Ekonomiskt sett är det ett nonsens tankesätt, men psykologiskt ger det ett enormt lugn. Jag kan då låta vinnarna gå på i evighet. Förluster tar jag hem ganska snabbt av beskattningsorsaker. Snart åker antagligen Fortum ut, delvist av den orsaken.

Finns det någon här med en tråkigare placeringsportfölj?

6 gillningar

Hejsan Isa och alla andra:

Alltså jag kan int säga alls att min portfölj är städat, den är allt annat än det :joy: Men jag kan ännu visa portföljen här som bild, men några kommentarer före det:

  • Som några av er kanske redan vet, jag investerar via. ett bolag, som jag ärvde från pappan (som dog 2010 tyvärr :cry:), och bolaget har tre portfölj: en i Nordnet, som är en sån “huvud portfölj” ska jag säga. Där gör jag sk. “stock-picking”, på finska aktier, och den är den som jag skall snart visa er. Två andra portfölj är på Interactive Brokers, den större är sk. kvantitativ portfölj (som är också en sån “L/S (betyder long-short) portfolio”, som jag har just startat i november 2022 med en bekant, som kan de här grejerna jättebra. Positioner av denna portfölj kan jag inte dela ut, och dom också flyttas varje vecka, kanske i framtiden bara varje månad Sen ännu en liten portfölj, som nu har bara några USD i kassan och är där om jag vill i ngt. skede göra intraday-trading mera.

Men, till huvud portföljen:
Utveckling och innehållet:


Som ni ser, jättemycket kontant i fickan. Jag har just sålt t.ex. över halvt av Talenoms position (sålde 1000 aktier), hela Remedy-positionen (sålde 750 aktier), och hela Solteq position (tidigare 14 600 aktier). Med Talenom och Remedy väntar jag bara tills priset korrigerar lite (ngt. -5 - -10 %), men med Solteq jag sku gärna vilja se priset gå starkt under 1,154 € (lokal botten). Vi får se hur det går med dom här aktierna som jag sålde, och får jag dom tillbaka sen. Kamux sku jag gärna vilja sälja lite (kanske ngt. 10 000 € bort) före Q1:n (på nästa fredag), men bara om priset går över 6 € (subject to change depending on the circumstances, mind you).

Och sen bara en liten överblick till IBs nuvarande situation :wink:

6 gillningar

Kul att se lite fina svenska investmentbolag @Lillen !

Jag har också investmentbolag som en bas i portföljen, som just nu utgör drygt 40% av totalen. Där återfinns Investor, Svolder, Spiltan, Lundbergföretagen och VNV Global.

Resterande del av portföljen är en “aktiv del” där jag köper bolag som jag tycker är kvalitativa, och för tillfället attraktivt värderade. I dagsläget utgörs den av 8 bolag (New Wave, Inwido, Alphabet, Evolution, Avanza, Proact, Fenix och VBG).

Så just nu återfinns tyvärr inga finska bolag i portföljen, men kul att era portföljer är fyllda med sådana! Jag följer Scanfil, men får kanske läsa på lite om lite fler finska bolag :smiley:

6 gillningar

Snygg portfölj @utdespresso !

I mitt fall så tycker jag att jag inte har någon större fördel i att plocka enstaka svenska bolag. Känner dåligt till svenska småbolag, även om jag följer med ett tiotal. Därför har jag hållit mig i aktiva delen till Finland. Men, måste säga att i Sverige finns det otroligt fina kvalitetsbolag som man skulle gärna äga…måste fundera om jag borde expandera i något skede och lära mig mera om Svenska bolag.

Men som sagt investmentbolag är liksom bra att äga passivt. Har tänkt att investmentbolag skall få en betydlig del i portföljen. Ett par i top 5 holdings, men bygger på det så småningom. Investor är solklart, men skall det vara Svolder eller Latour, eller kanske en serieförvärvare som Lifco, tja det får jag fundera än på. Så har inte bråttom med det :slight_smile:

Du har Avanza i din portfölj, vore intressant att få höra varför du valt Avanza i stället för Nordnet. Har läst ett par övertygande twitter case om Nordnet, men skulle gärna höra motsatta argument om varför Avanza är bättre? :wink:

4 gillningar

Bra fråga!

Jag tycker att såväl Avanza som Nordnet är interessanta. Det som talar till Nordnets fördel är att de är verksamma på flera marknader vilket gör att de inte är lika beroende av en enskild marknad som Avanza är. Å andra sidan har Avanza en starkare marknadsposition i Sverige, där bolaget är en tydlig marknadsledare. Frågan är hur detta kommer utvecklas när Avanza går in på andra nordiska marknader.

Jag tror att både Nordnet och Avanza kan fortsätta växa i lång tid framöver, där de tar marknadsandelar från storbanker. Så båda två kan mycket väl gå en ljus framtid till mötes., men jag har valt Avanza pga marknadspositionen! :slight_smile:

3 gillningar

Jag har funderat på samma sak: hur går snacket kring internationalisering för Avanzas del? Vet man ngt om det?

2 gillningar

Det är nog något de får frågor om på varje conferance call! Än så länge säger bolaget att dom har så mycket kvar att växa i Sverige, att det inte är aktuellt i nuläget. Man kan nog förvänta sig att det kommer ske, men svårt att veta när såklart. Nu blir det ju snart ny VD och det kanske kan påverka vad de fokuserar på, men det är bara spekulationer såklart :smiley:

2 gillningar