Nibe kursras under starten på 2022 väckt mycket uppmärksamhet. Så sent som den tredje januari i år stod kursen i 138,65 SEK, vilket även motsvarar bolagets ATH-nivåer som uppmättes i november 2021. Därifrån har kursen åkt rejäl nedförsbacke och ligger i skrivande stund (28.2.2022) på snäppet under 80 SEK.
Se bild från www.nibe.se nedan:
Även om den rådande situationen i Ukraina, det allmänt osäkra geopolitiska läget, samt makroekonomiska frågetecken angående bl.a. stigande räntor och inflation har ökat volatiliteten på börsen, kan Nibes nedförsbacke inte enbart förklaras med dessa faktorer. Bolaget uppvisar fortfarande stark efterfrågan inom samtliga affärsområden och gynnas av rådande megatrender. Inga fundamentala element har ändrat. Hur skall man i nuläget, förhålla sig till bolaget som trots allt varit en av Stockholmsbörsens framgångssagor hittills? Bolaget utkom nyligen med kvartalsrapport för Q4’21 och nedan sammanfattar vi lite tankar kring denna samt bolagets verksamhet.
VERKSAMHET: NIBE Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Verksamheten fördelas på tre affärsområden: Climate Solutions, Element och Stoves , som utvecklar, tillverkar och marknadsför ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.
Översiktsbild från www.nibe.se
Koncernen består av över 100 självständiga bolag som producerar, säljer och marknadsför sina egna varumärken. Bolaget börsnoterades 1997 på Nasdaq Nordic, Large Cap med en sekundärnotering på SIX Swiss Exchange sedan 2011.
TILLVÄXTCASE: NIBE har en stark historia av tillväxt genom både organisk tillväxt och förvärv. Sedan starten för ca 70 år sedan har bolaget haft siktet inställt på hållbar expansion. Sedan börsintroduktionen 1997 kan bolaget närmast beskrivas som en serieförvärvare inom samtliga affärsområden. På bolagets webbplats fås specifik information om förvärvshistoriken, men en kort sammanfattning krävs för att förstå omfattningen.
FÖRVÄRV: Åren 1997-2010 genomfördes ett 30-tal förvärv på de nordiska marknaderna, inom alla tre affärsområdena. Under perioden fram till 2011 genomfördes ett 15-tal förvärv på den europeiska marknaden. Åren 2012-2016 genomfördes ytterligare sju europeiska förvärv samt sju mindre kompletteringsförvärv. Åren 2011-2016 genomfördes elva strategiskt viktiga förvärv i Nordamerika inom alla affärsområden. Under de senare åren har förvärvstaken avtagit något, men nya förvärv har gjorts årligen. År 2020 bl.a. 7 st i (Norden och Europa), år 2021 kompletterades verksamheten med två förvärv.
ESG case: Med hållbarhet i fokus kan NIBE:s kunder minska sin energikonsumtion och miljöbelastning. Bolaget kommunicerar aktivt och tydligt hur man drar sitt strå till stacken för att bekämpa klimatförändringen, både genom tjänste- och produktsortiment (läs mer om tydliga exempel här: https://www.nibe.com/sv/nibe-group/nibe-goda-exempel-pa-hallbara-energilosningar ), men även bolagsstyrning (läs mer om hur via länken: NIBE tar hållbart ansvar - NIBE Group ). Bolagets starka ESG profil appellerar till många olika typer av ägare.
Q4’21 och dagsläget :
En förklaring till varför kursen tagit stryk i och med bolagets starka inriktning på tillväxt och den sektorrotation ”from growth to value”, som skett under årets första månader. Ett annat argument är att bolaget ”pandemiboostats” och helt enkelt gynnats för mycket av den ”hemmafix”-trend som skett i kölvattnet på pandemin.
I samband med kvartalsrapporten berättade bolaget om den rådande komponentsbristen, som lett till både förseningar i leveranser, i synnerhet i Q4, men även prishöjningar från underleverantörer. Man kommunicerar att även Nibe kommer ta till prishöjningar, men viktigt att notera är att resultatpåverkan av höjningarna kommer med fördröjning. Vinsten för Q4’21 var i princip oförändrad i jämförelse med Q4’20, vilket definitivt är en av förklaringarna till att kursen står där den står.
Jag citerar Di:s analytiker Ulf Petersson i förra veckans avsnitt av Analyspodden, där han beskriver Nibes värdering som väldigt saftig . Precis som Peterson analyserar vidare, kan man även ställa sig frågan hur bolaget skall klassificeras. Om vinsten inte växer i enlighet med omsättningen, kan man då definiera det som ett tillväxtbolag? Den naturliga följdfrågan blir naturligtvis: om ja: hur höga multiplar skall godkännas? Enligt analytikerkonsensus i Factset räknar man fortfarande, efter kursras, med P/E 44 på 2022 års vinst.
Till podden (Nibe diskuteras vid ca 19 min.):
Å andra sidan, kan man även vända på argumenten. ”Den stora bilden” för bolagets del, är i linje med vad som även hittills långsiktigt kommunicerats. Vd-ordets första rader i bokslutskommunikén för 2021 var, direktcitat : ”Koncernens omsättning passerade under året 30 miljarder kronor, vilket innebär att vi på tre år kommit halvvägs mot delmålet att senast 2025 omsätta 40 miljarder.”
Därtill uppvisar bolaget en fortsatt stark omsättningstillväxten inom alla tre affärsområden. Även om pandemin avtar, kan man väl anta att ESG megatrenden håller i sig, samt att mycket talar för produkter som kan göra inbesparingar i energikostnader, framför allt i rådande världsläge? Utöver detta har bolaget en stark finansiell ställning. Om man får ordning på leveranskedjorna och därtill kan flytta över prishöjningarna till slutkund, kommer även marginalerna att se annorlunda ut framöver, förutsatt att den goda efterfrågenivån bibehålls.
*
Vad tycker forumet? Hiss eller diss? Till vilken riktkurs?