OptiCept Technologies - högteknologiska lösningar inom livsmedels-och växtindustrin

Vi har intervjuat Thomas Lundqvist, VD på OptiCept Technologies, om bolagets Equity Story! Se här: Equity Stories with Inderes - OptiCept

2 gillningar

Hörni! En första analys är ute nu på OptiCept. In och läs!

3 gillningar

Nu finns även en första video ute.

Har ni frågar till Lucas? Ställ de antingen här på forumet eller till mig så lyfter jag de i nästa video. :smiley:

2 gillningar

Analytiker Lucas Mattsson får frågan om riskerna kring OptiCept.

2 gillningar

Ny kommentar från @lucas.mattsson inför OptiCepts Q4 rapport.

1 gillning

Idag, den 23 februari, tillkännagav OptiCept sitt partnerskap med Florensis, en nyckelaktör inom den internationella sektorn för prydnadsväxter. Läs kommentarer från @lucas.mattsson här.

2 gillningar

Alltså @lucas.mattsson :star_struck: Allt detta låter smashigt och flashigt, men vad INNEBÄR detta? Läste texten om dealen med Florensis, men jag måste i ärlighetens namn säga att jag inte greppar detta :smile: ?!

Ett samarbetsavtal med internationell operatör. Skall tekniken, dvs OPTIBOOST testas av ett blomföretag, eller är detta ren försäljning? Eller skall man utveckla metoden vidare tillsammans? Vad innebär detta i rena siffror?

Det kan hända att det bara är jag som är extra (fredags)trög, but please enlighten me :heavy_heart_exclamation:

1 gillning

Hej Isa!

Jag förstår att det kan dyka upp frågor, det är en innovativ och spännande teknik som kan vara svår att greppa. Jag ska självklart försöka förklara!

Så tekniken som OptiCept använder inom PlantTech kallas för vakuumimpregnering, eller OptiBoost, som kan användas exempelvis för att förbättra rotningen och överlevnaden på olika sticklingar. OptiCept började utforska att använda den här tekniken på sticklingar under 2020, och sedan dess har bolaget varit framgångsrika främst inom skogssticklingar, exempelvis Eukalyptus. Inom skogssticklingar har bolaget redan två kommersiella avtal, som vi tror kommer börja generera intäkter från och med i år, vilket vi skriver i analysen.

Men tillbaka till Florensis och PM:et… Det finns fler typer av sticklingar än bara skogssticklingar, exempelvis prydnadssticklingar såsom hortensia och dahlia och “high-value” såsom kaffe och te. Idag kommunicerade OptiCept att bolaget har tecknat ett utvärderingsavtal med Florensis, som ska använda OptiCepts maskin för att utvärdera hur tekniken fungerar på deras prydnadssticklingar. Initialt innebär det inga intäkter för OptiCept, förutom att Florensis i bästa fall står för kostnaden för projektet. Men efter utvärderingsperioden, 3 månader enligt bolaget, får vi se vad resultatet blir. Skulle det vara positiva resultat så kan det börja generera intäkter för OptiCept, men förmodligen i en liten skala till en början.

Hur vi ser på detta för att sammanfatta det: Det är svårt att i nuläget säga något om potentiella intäkter för bolaget, med tanke på att parterna ska utvärdera tekniken tillsammans. Men det vi kan säga är att vi ser positivt på att bolaget tar ett steg i rätt riktning och skulle OptiCept skriva kommersiellt avtal så gör bolaget framsteg mot kommersialisering av prydnadssticklingar. Kollar man på marknaden i stort så uppskattar OptiCept att cirka två miljarder sticklingar produceras årligen för att föröka prydnadsväxter. Detta innebär att om OptiCept skulle fånga hela marknadspotentialen så adresserar bolaget runt 500 miljoner kronor årligen. Värt att notera är att det mer ska ses som en illustrativ bild över marknadspotentialen, då vi anser att det är relativt orealistiskt att bolaget skulle fånga hela marknadspotentialen. Med tanke på att det endast är ett utvärderingsavtal ändrar vi inte våra estimat eller rekommendation.

Hoppas jag gjorde det lite tydligare för dig Isa! :slight_smile:

2 gillningar

JA! TACK @lucas.mattsson !!
Sammanfattningsvis: teknologin: Yes, we (eller I ) get it! Spännande, men mkt intressant. Gillar ju innovationen som sådan!

Sedan till kommersialiseringen, vilket ju är varför vi diskuterar i detta forum. Missförstå mig rätt: Jag älskar ALL forskning! Men, vill vi prata enbart innovationer kan vi göra det annanstans. Dvs: show me the money :wink: !

Vilket detta sammanfattar väl:

Tre månaders test: sedan vet vi mer :slight_smile: - dvs kan detta omvandlas till pengamässigt värde, eller är det ett tillskott till kunskapen, vilket rent filosofiskt och vetenskapligt även alltid är hemåt :slight_smile: !

MEN: således vänta och se som gäller.

Klarspråk som bäst - och det är därför vi är här :partying_face:! Tack @lucas.mattsson för svaret!

1 gillning

Företagets aktie har en intressant börs historia… men idag, på fredag, var det en trevlig “grön” kursreaktion! :sunglasses:


Tillväxtstrategin kräver mer pengar och företaget verkar inte ha tillräckligt med det på egen hand, så de måste låna, om jag förstod rätt. Nu är räntorna fortfarande höga och sådan finansiering är förmodligen inte “billigt”. Har jag rätt? Jag vet att företaget inte är helt utan pengar, men ändå…

Det verkar ganska ofta som att finansieringsbehovet underskattas eller åtminstone så kommuniceras det så och sedan begärs mer och mer. Sedan i ett sådant fall finns det inte billig finansiering tillgänglig och dessutom, när man tänker på räntemiljön, är det lite… obehagligt.

Om saker går långsamt eller inte alls framåt, så… herregud… mycket lån, men pengarna kommer inte ordentligt.

Ursäkta mina negativa tankar, jag skrev bara snabbt ner mina tankar, även om jag inte är en expert.

Kan lån/tilläggsfinansieringar bli ett stort problem för detta företag om företaget INTE presterar utmärkt? Eller har företaget tid att vänta och räcker det med en mer måttlig framgång?

Tack på förhand för svaret! :slight_smile:

1 gillning

OptiCept publicerade sin Q4 rapport under morgonen. Intäkterna i Q4 minskade till 0,9 MSEK, under våra estimat på 1,9. Ta del av hela kommentaren här.

2 gillningar

Måste säga att jag håller med @börsen84 angående finansieringstankarna. Hur ser du @lucas.mattsson på bolagets finansiella position?

Minskade intäkter - o även om drar åt svångremmen gällande fasta kostnader o personal iom med kostnadsbesparingsprogrammet, så kräver det ändå sitt att “dra runt”.

1 gillning

Senaste analysen är publicerad nu. In och läs! :slight_smile:

1 gillning

Briljanta @lucas.mattsson fick en intervju med VD Thomas Lundqvist efter Q4 rapporten. Ni ser hela intervjun här.

1 gillning

Nu kan ni även lyssna på Lucas tankar och kommentarer kring OptiCepts Q4 rapport.

1 gillning

OptiCept har idag släppt en investeraruppdatering med fokus på bolagets olika partnerskap som är en del av den övergripande strategin. Här kan ni läsa investeraruppdateringen: Pressmeddelande och Nyhet - Investor Opticept

1 gillning

OptiCept meddelade under gårdagen att man skrivit avtal med en kund i Spanien gällande två oliveCEPT® enheter. Avtalets totala värde är 270 000 Euro och maskinerna planeras installeras i september. OptiCept når genombrott för oliveCEPT® i Spanien, skriver avtal värt 270 000 Euro - Inderes

Läs analytikerkommentaren kring OptiCepts nyhet:

https://www.inderes.se/analyst-comments/opticept-enters-agreement-with-cooperativa-la-salud-regarding-two-olivecept-systems

OptiCept fortsätter leverera PMs. Idag detta, Order från ledande olivoljeproducent i Spanien.

1 gillning

Patentansökan för kombinerad PEF- och VI-behandling

On Friday, April 12, OptiCept announced that the company has filed a patent application for a new application area. The patent is related to improving the organoleptic properties of fruit and vegetable products by using the company’s CEPT (Controlled Environment Pulsed electric fields Treatment) and VI (Vacuum Infusion) technology platforms. If approved, we believe it will strengthen OptiCept’s already strong technology position and potentially broaden its long-term product offering. However, the big picture of the investment story still relates to commercialization progress, on which we do not expect new patents to have a significant impact.

2 gillningar